Oedeemtherapie

Lymfetaping

Lymfoedeem kan ontstaan wanneer er sprake is van een beschadiging of een fout in het lymfestelsel. De transportcapaciteit van het lymfesysteem is verminderd en het vocht kan niet effectief of voldoende afgevoerd worden. Bij primair en secundair lymfoedeem kan lymfetaping ingezet worden als een aanvulling op de manuele lymfedrainage.

Tijdens de manuele lymfedrainage probeert de huidtherapeut gebruik te maken van de drukverschillen in het lymfevat en het omringende weefsel. Met de specialistische massagetechniek wordt een lichte nadruk gecreëerd in de richting waarin de lymfe wordt afgevoerd. Het effect wat wordt gerealiseerd is vergelijkbaar met dat van lymfetaping. Door rekbare katoenen tape in smalle strookjes, diagonaal over het verloop van de lymfevaatjes te leggen, ontstaan er drukverschillen in de lymfevaatjes. De drukverschillen in het lymfevaatje worden extra benadrukt en daarbij wordt de lymfestroom gestimuleerd.

Lymfetaping wordt vaak toegepast in combinatie met compressietherapie, bijvoorbeeld in het gebied boven de zwachtels of de steunkousen. Het lymfevocht wat door de zwachtel of steunkous naar boven wordt gestuwd, wordt dan met behulp van de tape verder het lichaam in geleid. Op deze wijze kan de ophoping van lymfevocht geleid worden naar een plaats in het lichaam waar de lymfe gemakkelijker afgevoerd kan worden.

Meest gestelde vragen :

Lymfetaping is een behandeltechniek met strookjes rekbare katoenen tape die wordt gebruikt om de lichaamsgebieden met oedeem te draineren. Deze smalle strookjes tape worden onder spanning op de huid geplakt, wat zorgt voor drukverschillen. Lymfetaping kan worden toegepast op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen in het lichaam waar compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, of het halsgebied of in de borst.

 

De huidtherapeut legt de smalle strookjes tape, diagonaal en soms ook kruislings over het verloop van het lymfevat in het oedeemgebied. Onder de tapstrookjes heerst een lagere druk en onder de huid dit niet bedekt is met de tapestrookjes is de druk wat hoger. Hierdoor ontstaan er drukverschillen in het lymfevaatjes en wordt de lymfestroom gestimuleerd.

Bij primair en secundair lymfoedeem moet lymfetaping worden gezien als een aanvulling op de manuele lymfedrainage.
Laatst genoemde bereikt diepere lagen.
In het bijzonder voor kinderen kan lymfetape een belangrijke verbetering van de kwaliteit van leven betekenen, omdat ze zich vrij kunnen blijven bewegen terwijl het oedeem afneemt. Bovendien behandelt tape 24 uur per dag in plaats van maximaal 16 uur (kous).
Bij lipolymfoedeem heeft het lipoedeem een lymfatische component. Hier kan lymftaping als aanvulling op manuele lymfedrainage worden toegepast en mogelijk weer worden afgebouwd.
Lymfetaping kan worden toegepast op armen en benen met lymfoedeem, maar het is ook mogelijk om oedeem te behandelen op plaatsen in het lichaam waar compressietherapie niet of nauwelijks mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan oedeem in het gezicht, of het halsgebied, of in de borst, of in de genitaalstreek. Het zijn moeilijk te behandelen plaatsen waar compressiemateriaal geen uitkomst biedt.
Indien gewenst, kan de lymfetape zelfs toegepast worden in combinatie met compressietherapie, bijvoorbeeld in het gebied boven de zwachtel of de steunkous. Het lymfevocht wat door de zwachtel of steunkous naar boven wordt gestuwd, wordt dan met behulp van de tape verder het lichaam in geleid, zodat de ‘wal’ van lymfevocht boven de kous of zwachtel verholpen wordt.

Omdat de tape werkt door drukverlaging en de behandeling met compressietherapie gebaseerd is op drukverhoging, is het niet zinvol om de tape aan te leggen onder de zwachtel of steunkous.
De tape heeft de elasticiteit van de huid en hindert de beweging niet, een goed aangelegde tape wordt zelfs nauwelijks gevoeld.
Dit verhoogt de kwaliteit van leven.

Contra-indicaties zijn onder andere trombose, oedeem door hart- en nierklachten, kankergezwel of uitzaaiingen in het te behandelen gebied.

Na behandeling zijn patiënten zeer positief over de effecten van lymfetaping. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden.
Lymfetaping wordt niet als pijnlijk ervaren. De tape heeft namelijk de elasticiteit wat vergelijkbaar is als die van onze huid. Het hindert beweging niet en de tape is nauwelijks voelbaar.

Lymfetaping wordt veilig uitgevoerd bij Medical Beauty Center door een HBO opgeleide oedeemtherapeute.

Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

De kosten van de behandeling hangt af van welke behandeling voor jou geschikt is. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen en zij kan jou dan ook alles over de kosten vertellen.

Medical Beauty Center heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Grote kans dus dat jouw behandeling wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

De meeste behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering en niet vanuit de basisverzekering. Voordeel hiervan is dat deze behandelingen niet onder het eigen risico vallen.

Acne behandelingen, definitief ontharen in het gelaat en camouflage worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, mits je aanvullend verzekerd bent. Wanneer je het transgender traject doorloopt worden ontharingsbehandeling meestal vanuit de basisverzekering vergoed.

Bij Medical Beauty Center heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig van je huisarts, dermatoloog of medisch specialist. Onze specialisten zijn direct toegankelijk. Ook zonder verwijsbrief kun je dus bij ons terecht.

Raadpleeg jouw polis of jouw verzekeraar als je wenst te weten of je verzekerd bent en onder welke voorwaarden.

Na de behandeling reken je deze zelf af. Je kunt bij ons pinnen of contant betalen. Hierna ontvang je direct per mail een factuur van ons die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Indien je recht hebt op een vergoeding, betaalt je zorgverzekeraar dit aan jou uit.

Medical Beauty Center biedt een veelzijdig aanbod van behandelingen

Een overzicht van al onze behandelingen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!