Oedeemtherapie

Therapeutisch elastische kousen

Door met een elastische kous van buitenaf druk op het been of de arm uit te oefenen kunnen de aderen niet meer onbeperkt verwijden waardoor ook de kleppen weer beter gaan sluiten. De bloedsomloop wordt door de compressie gestimuleerd en de afvoer van bloed en lymfevocht wordt bevorderd. Elastische kousen kunnen de oorzaak van uw klachten niet verhelpen, maar uw klachten wel verminderen.

Therapeutische Elastische Kousen (TEK) worden ook wel steunkousen of compressiekousen genoemd. Deze benamingen worden vaak door elkaar gebruikt, hoewel niet elke steunkous ook een therapeutische elastische kous is. Therapeutisch elastische kousen worden, in tegenstelling tot steunkousen, aangemeten door een huidtherapeut en op recept voorgeschreven door een arts of een dermatoloog.

Meest gestelde vragen :

Steunkousen oefenen tegendruk (compressie) uit op het bindweefsel van uw benen.  De elastische kousen brengen verzwakte en verwijde bloedvaten terug tot een normale omvang, waardoor uw bloedsomloop wordt verbeterd en hierdoor de afvoer van bloed en lymfevocht wordt bevorderd. Bloed kan hierdoor beter terugstromen naar het hart waarbij het overtollige vocht door de tegendruk beter wordt afgevoerd uit het weefsel. Het gevolg hiervan is dat de zwelling in uw onderbeen afneemt. De kousen moeten strak om uw benen zitten en een precieze pasvorm hebben. De tegendruk die de kous op het been geeft is niet op elke plek hetzelfde. De hoogste druk wordt doorgaans bij de enkels gegeven en neemt af in de richting van het bovenbeen.

Oedeem in de benen neemt normaalgesproken toe gedurende de dag.  Uw benen zullen in de ochtend het meest slank zijn. Om deze reden vindt het aanmeten van de kous, bij voorkeur in de ochtend plaats. Tijdens aanmeten bespreekt u uw klachten, wensen en worden uw maten voor de elastisch kous opgemeten. Afhankelijk van de medische indicatie, de aard van uw klachten maar ook van uw leeftijd, levensstijl en beroep wordt bepaald welke drukklasse u nodig heeft.

Heeft u een verwijsbrief ontvangen van uw huisarts of dermatoloog? Vergeet deze niet mee te nemen, zonder verwijzing van uw huisarts worden de elastische kousen niet vergoed.

Na het opmeten van de kous zal de huidtherapeut de meetgegevens doorsturen naar de steunkous fabrikant. Indien uw maten niet goed overeenkomen met de maten van een confectiekous, dan wordt er gekozen voor een maatwerk kous.

Tijdens het passen van de elastische kous geeft de huidtherapeut u advies hoe u de elastische kous eenvoudig aan- en uittrekt.

Na verloop van tijd neemt de elasticiteit van compressiekousen af waardoor uw klachten weer toe kunnen nemen. Wij adviseren om deze reden om de elastische kousen elk jaar te laten vernieuwen.

Steunkousen kunnen verlichting geven bij de volgende medische indicaties en lichamelijke klachten:

 • Pijnlijke en/of vermoeide benen
 • Dikke enkels
 • Nabehandeling bij een operatie
 • Spataderen
 • Lymfoedeem
 • Trombose
 • Zwangerschap
 • Open been
 • Steunkousen zijn voorzien van een speciaal drukverloop, waardoor de kousen de kuitspierpomp ondersteunt. Zo wordt de vergrote omvang van spataderenaderen door een elastische kous tot een normale omvang teruggebracht.
 • Bloed dat in de aders achterblijft, wordt door het dragen van een elastische kous gestimuleerd om naar het hart terug te vloeien. Hierdoor neemt de vermoeidheid in uw benen af.
 • De kousen stimuleren de bloedsomloop en voorkomen vervelende klachten zoals vermoeide benen en jeuk.
 • Elastische kousen gaan zwelling tegen en ondersteunen het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren.
 • De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.

Therapeutisch elastische kousen worden, in tegenstelling tot steunkousen, aangemeten door een huidtherapeut en op recept voorgeschreven door een arts of een dermatoloog.

Na verloop van tijd neemt de elasticiteit van compressiekousen af waardoor uw klachten weer toe kunnen nemen. Wij adviseren om deze reden om de elastische kousen elk jaar te laten vernieuwen.

De kosten van de behandeling hangt af van welke behandeling voor jou geschikt is. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen en zij kan jou dan ook alles over de kosten vertellen.

Medical Beauty Center heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Grote kans dus dat jouw behandeling wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

De meeste behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering en niet vanuit de basisverzekering. Voordeel hiervan is dat deze behandelingen niet onder het eigen risico vallen.

Acne behandelingen, definitief ontharen in het gelaat en camouflage worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, mits je aanvullend verzekerd bent. Wanneer je het transgender traject doorloopt worden ontharingsbehandeling meestal vanuit de basisverzekering vergoed.

Bij Medical Beauty Center heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig van je huisarts, dermatoloog of medisch specialist. Onze specialisten zijn direct toegankelijk. Ook zonder verwijsbrief kun je dus bij ons terecht.

Raadpleeg jouw polis of jouw verzekeraar als je wenst te weten of je verzekerd bent en onder welke voorwaarden.

Na de behandeling reken je deze zelf af. Je kunt bij ons pinnen of contant betalen. Hierna ontvang je direct per mail een factuur van ons die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Indien je recht hebt op een vergoeding, betaalt je zorgverzekeraar dit aan jou uit.

Medical Beauty Center biedt een veelzijdig aanbod van behandelingen

Een overzicht van al onze behandelingen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!