Oedeemtherapie

Zwachtelen

Zwachtelen wordt toegepast bij de behandeling van abnormale vochtophoping of wanneer u bijvoorbeeld een open wond aan het been heeft. Zwachtelen bevordert de vochtafvoer, zodat de open wond beter kan genezen. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt en de wond is genezen.

Meest gestelde vragen :

Met een speciale techniek worden de zwachtels om het been gedraaid. De zwachtels oefenen tegendruk uit in het oedeemgebied. Door de tegendruk gaat het bloed sneller stromen en hierdoor wordt er meer vocht opgenomen en afgevoerd uit het oedeemgebied. De zwachtels zorgen ervoor dat het lichaamsdeel dat gezwachteld wordt dunner wordt. Er bestaan verschillende soorten zwachtels:

  • Korte-rekzwachtels: hebben een “lage rustdruk” en een “hoge werkdruk” waardoor ze veelal gebruikt worden bij mensen die gemakkelijk kunnen bewegen en goed mobiel zijn. De zwachtels bevatten geen elastiek maar zijn iets rekbaar door de weefmethode. Korte-rekzwachtels kunnen dag en nacht blijven zitten. De tegendruk die de zwachtels geven, wordt – zeker in de beginfase van de compressietherapie – snel minder waardoor herhaaldelijk opnieuw zwachtelen noodzakelijk is.
  • Lange-rekzwachtels (of Dauerbinde): deze zwachtels bevatten elastiek. Ze lijken op korte-rekzwachtels, maar mogen tijdens de nacht niet om blijven. Het verschil tussen “werkdruk” en “rustdruk” is bij lange-rekzwachtels kleiner dan bij korte-rekzwachtels. Ze geven constante tegendruk als het been of arm in rust is, waardoor de kans groot is dat ze tijdens de nacht gaan knellen. Lange-rekzwachtels worden veelal gebruikt bij mensen die niet goed kunnen lopen, bijvoorbeeld als je rolstoel gebonden bent.
  • Niet-elastische zwachtels: passen goed om de vorm van arm of een en zakken daarom niet snel af.
  • Zelfklevende zwachtels (plakzwachtels): deze zwachtels zijn vergelijkbaar met de korte-rekzwachtels, maar deze zwachtels hebben op één uiteinde een zelfklevend rand. Hierdoor zakt de zwachtel minder snel af, maar er ontstaat iets gemakkelijker een afknelling.
  • Meerlaags zwachtels: dit is een combinatie van zwachtels met korte en lange rek, die juist vanwege deze combinatie zorgen voor een middelhoge rustdruk.

Afhankelijk van het soort oedeem dat u heeft, kan het in sommige gevallen zijn dat er met een combinatie van kort-rekzwachtels en lange-rekzwachtels gezwachteld moet worden. Er wordt gezwachteld totdat er voldoende afname van vocht is bereikt, zodat een therapeutische elastische kous kan worden aangemeten en om eventuele terugkeer van klachten te voorkomen.

Er vindt altijd eerst een consult plaats bij de huidtherapeut. Tijdens dit eerste consult analyseert de huidtherapeut uw klachten en bespreekt met u het op maat gemaakte behandelplan.

Als u pijn heeft in het lichaamsdeel dat wordt gezwachteld, dan mag u voor de behandeling paracetamol innemen. Hoe vaak u terug moet komen, en wat de duur van de totale behandeling zal zijn is afhankelijk van een aantal factoren en verschilt per patiënt.

De zwachtels worden redelijk strak aangelegd. Met een speciale techniek worden twee zwachtels om het been gedraaid (1 linksom en 1 rechtsom). Dit verband moet u dag en nacht laten zitten, tot het moment van de volgende behandeling. De tijd tussen de verschillende zwachtel behandelingen varieert van enkele dagen tot 1,5 week.
Op het moment dat het oedeem voldoende is verminderd, het been of arm slank is en er geen verdere volumevermindering te verwachten is, starten we met het aanmeten van therapeutisch elastische kousen (TEK).

Het is belangrijk dat u na het zwachtelen voldoende loopt en uw kuitspieren aanspant . Als u niet of moeilijk kunt lopen, dan bestaan er oefeningen voor uw voeten en tenen om zo toch uw spieren te gebruiken zodat de zwachtel maximaal zijn effect heeft.

Zwachtelen wordt toegepast bij de behandeling van abnormale vochtophoping of wanneer u bijvoorbeeld een open wond aan het been heeft.

  • Zwachtelen activeert en stimuleert de beweeglijkheid van het lymfvatenstelsel. Hierdoor neemt de afvoercapaciteit toe en wordt er meer lymfe afgevoerd.
  • Zwachtelen bevordert de wondgenezing/littekenvorming en herstel van de lymfevaten.
  • Bloed dat in de aders achterblijft, wordt door het zwachtelen gemakkelijker naar het hart teruggevoerd. Het gevoel van vermoeidheid in uw benen neemt hierdoor af.
  • Compressietherapie met zwachtels gaat zwelling tegen en ondersteunt het proces waarbij omliggende aders het bloed kunnen afvoeren. De kans op trombose neemt hierdoor af.
  • De zwachtels brengen verzwakte en vergrootte bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het wordt afgevoerd door het lichaam.

Zwachtelen wordt veilig uitgevoerd bij Medical Beauty Center door een HBO opgeleide oedeemtherapeute.

Na de behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

De kosten van de behandeling hangt af van welke behandeling voor jou geschikt is. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen en zij kan jou dan ook alles over de kosten vertellen.

Medical Beauty Center heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Grote kans dus dat jouw behandeling wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

De meeste behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering en niet vanuit de basisverzekering. Voordeel hiervan is dat deze behandelingen niet onder het eigen risico vallen.

Acne behandelingen, definitief ontharen in het gelaat en camouflage worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, mits je aanvullend verzekerd bent. Wanneer je het transgender traject doorloopt worden ontharingsbehandeling meestal vanuit de basisverzekering vergoed.

Bij Medical Beauty Center heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig van je huisarts, dermatoloog of medisch specialist. Onze specialisten zijn direct toegankelijk. Ook zonder verwijsbrief kun je dus bij ons terecht.

Raadpleeg jouw polis of jouw verzekeraar als je wenst te weten of je verzekerd bent en onder welke voorwaarden.

Na de behandeling reken je deze zelf af. Je kunt bij ons pinnen of contant betalen. Hierna ontvang je direct per mail een factuur van ons die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Indien je recht hebt op een vergoeding, betaalt je zorgverzekeraar dit aan jou uit.

Overzicht oedeemtherapie behandelingen

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!