banner_hotstones_groot

Hot-Stone Massage

Klinische achtergrond

Hot Stone therapie is een applicatie van thermotherapie via verhitte stenen afgewisseld met koude stenen. Via warme basalt en koude marmeren stenen ontstaat een vasculaire gymnastiek van de bloedsomloop en een stimulatie van pijnstillende en opnieuw stimulerende impuls in het lichaam.

Psychische betekenis 

Massage treedt binnen in diepere dimensies van relaxatie en welzijn van lichaam en geest. Massage en sport ageren op de zenuwvezels die naar boven lopen tot de cortex somatosensoriel. Tijdens de massage worden er drie hormonen afgescheden: ocytocine, endorfine en dopamine. Deze ageren op het sympathisch en parasympathisch systeem. Fysisch gebeurt het volgende: hartritme en ademhaling vertraagt en de darmtransit verbetert. Het verteringsproces is aangewakkerd.

Voordelen van de massage 

Door de warmte van de stenen bekom je een diepe relaxatie van de spieren. Elke beweging met een steen komt overeen met 4 handmatige strijkbewegingen. Deze massage werkt drainerend voor toxines. Het is ook een ideale wellness behandeling bij een verjongende verzorging. Want bij deze behandeling is er hormonaal meer serotoninen aanmaak, en dit hormoon zorgt er voor dat de celregeneratie stimuleert, die rechtstreeks het verouderingsproces afremt. Daarom komt het ook dat je na een hot stone massage je er ook op een natuurlijke manier beter uitziet.

Soort gebruikte stenen 

Zwarte basalt stenen, die gemodifieerd stollingsgesteente is gevormd door vulkanische en sedimentaire actie (steen gevormd door bezinking en afzetting). De beste stenen zijn deze voortkomend uit recente vulkanische activiteit. Ze zijn natuurlijk gevormd door het wassen in de rivierflanken van de vulkaan en hebben daardoor hun zachte aardappelachtige vorm. De samenstelling is polykristallijn chrysoliet (ijzermagnezium silicaat). Deze stenen blijven langer warm door hun vulkanische oorsprong en geven hun minerale energie af op uw lichaam.

Een langdurige applicatie van warme basaltstenen (yang) gevolgd door een korte aanwending van koude marmeren stenen (yin) geeft respectievelijk een dilatatie (opening) en een constrictie (sluiting) van de bloedvaten en verhoogt zo de concentratie witte bloedcellen (leucocyten) naar de gemasseerde zones. Leucocyten hebben de eigenschap van bacteria te doden en infecties op te lossen, vandaar de diepere therapeutische werking van de lavasteen massage naast het zalig ontspannende effect.

De Hotstonemassage is geschikt voor of bij:

– spanningen
– stress
– spierproblemen
– fibromyalgie (therapeutische behandeling aangeraden)
– gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose (mits niet ontstoken)
– spijsverteringsproblemen (therapeutische behandeling aangeraden)
– slechte doorbloeding

Contra-indicaties zijn :
– burnout
– ontstekingen
– besmettelijke huidaandoeningen
– psoriasis
– trombose
– kanker
– koorts
– extreme vermoeidheid en uitputting

Ook het gebruik van bepaalde medicamenten en geestverruimende middelen zijn een contra-indicatie, zoals onder andere:
– pijnstillers
– antidepressiva
– antibiotica / penicilline
– ontstekingsremmers
– alcohol
– drugs en andere opiaten