banner_epi_groot1

Eczeem

Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die veroorzaakt wordt door factoren van binnenuit en van buitenaf. Op de huid zijn kleine bobbeltjes en blaasjes zichtbaar. De huid is rood en jeukt. Eczeem is een steriele ontstekingsreactie, wat inhoudt dat het niets met bacteriën te maken heeft. Het kan op alle plekken van de huid voorkomen.

Hoe ontstaat het?

Eczeem kan ontstaan door zowel inwendige als uitwendige factoren. We spreken over:

Constitutioneel eczeem: eczeem dat ontstaat door een aangeboren aanleg.

Allergisch contacteczeem: eczeem dat ontstaat door contact met een stof waarvoor iemand een allergie heeft.

Ortho-ergische contactdermatitis: eczeem veroorzaakt door beschadiging van de huid door een irriterende stof.

Bij eczeem zijn drie stadia te onderscheiden: de acute fase, waarbij de huid rood en gezwollen is met blaasjes en bobbeltjes. In ernstige gevallen is het eczeem nattend, doordat de blaasjes openbarsten. In de subacute fase drogen de blaasjes in en wordt de huid droog en schilferig. In de chronische fase neemt de roodheid af, wordt de huid dikker en ontstaan er kloven.

Eczeem (atopische dermatitis) is een chronische ontsteking van de huid die wordt gekenmerkt door droge, jeukende huid die uitslag en soms blaren. Een overgevoeligheid voor omgevings-allergenen leidt tot overactieve zenuwstimulatie, waardoor de jeuk veroorzaakt wordt. Droogte is te wijten aan een verstoring van de juiste verhouding van de belangrijkste vetzuren in de huid. Hoewel de precieze oorzaak onbekend is, worden zowel omgevings- als genetische factoren verondersteld een rol te spelen in de ontwikkeling. Eczeem kan op elke leeftijd voor komen.

Hoe kan het behandeld worden?

Onderzoek en behandeling van eczeem vinden in eerste instantie plaats bij de huisarts of dermatoloog. Behandeling in onze praktijk is aanvullend. Met huidverzorgingsadvies helpen we u in de chronische fase te voorkomen dat de acute fase weer aanbreekt. Een goede huidverzorging is voor een eczeemhuid bijzonder belangrijk. Zo leert u hoe u een droge huid voorkomt en krijgt u handige tips voor het dagelijks leven om uw huid in conditie te krijgen en te houden. Als uw huid in goede conditie is, krijgt eczeem minder kans.

Zo kunnen we met de producten van Epionce een perfecte oplossing aanbieden voor snelle hydratatie en herstel van de barrièrefunctie van de huid. Regelmatig gebruik vermindert droogte, schilfering en jeuk.
Epionce is mild genoeg voor dagelijks gebruik en voor de meest gevoelige huidtypes.