Speciale behandelingen

Littekentherapie

Iedereen heeft wel één of meerder littekens op zijn of haar huid. Een litteken is een normale reactie van de huid op een huidbeschadiging, bijvoorbeeld na een brandwond, operatie of ongeval. Het vormen van een litteken kan tot twee jaar na de beschadiging duren en is sterk afhankelijk van de grootte, vorm en de plek van de huidbeschadiging. Hoe dieper de huid beschadigd is, hoe langer het genezingsproces duurt. Een litteken kan als cosmetisch storend worden ervaren maar kan ook klachten geven zoals een trekkerig gevoel, jeuk en pijnklachten.

Littekentherapie kan op verschillende manieren worden toegepast. De keuze van de therapie hangt af van het soort litteken. Een huidtherapeut kan bij bepaalde littekens uitkomst bieden en eventuele klachten verminderen.

Meest gestelde vragen :

Littekentherapie bestaat uit littekenmassage en/of siliconentherapie rond en op het litteken. Voor cosmetisch doeleinde wordt microneedling of camouflagetherapie ingezet.

Littekenmassage: wat het doel is van de litteken massagetechnieken is afhankelijk van het soort litteken. Vaak is de behandeling erop gericht om de doorbloeding te stimuleren en de elasticiteit van het litteken te verbeteren. Hierdoor wordt het litteken soepeler gemaakt, waardoor klachten zoals een trekkerig gevoel, pijn, en jeuk afnemen. Ook de kleur kan minder opvallend worden. Vooral voor trekkende en harde littekens is dit een erg geschikte behandeling.

Siliconentherapie: siliconentherapie in de vorm van siliconenpleisters of- gel wordt vaak geadviseerd als aanvulling op de littekenmassage, maar kan ook als losstaande behandeling ingezet worden. De siliconen pleister of- gel voorkomen vochtverlies van de huid doordat ze een beschermlaagje over de kwetsbare littekenhuid heen leggen. Hierdoor worden klachten zoals een trekkerig gevoel, pijn en jeuk vermindert. Ook zorgen ze voor een beter gestructureerd collageen aanmaakt waardoor littekens soepeler, vlakker en minder zichtbaar worden. Het beste resultaat met siliconenpleisters- of gels wordt behaald bij zogenaamde verse littekens die niet ouder zijn dan 2 jaar. Voor de siliconenpleisters is een recept nodig, deze dient u via de arts aan te vragen.

Microneedling: wordt toegepast als het litteken geen klachten meer geeft zoals een trekkerig gevoel, pijn en jeuk. Daarnaast is het belangrijk dat het litteken minimaal twee maanden genezen is en niet fel rood/roze ziet. Het doel van microneedling is om het litteken minder zichtbaar te maken waardoor hij veel minder opvalt.

Camouflagetherapie: bestaat uit het minder zichtbaar maken van het litteken d.m.v. speciale camouflagecrèmes.

 

Welke behandeling wordt toegepast bij het litteken is afhankelijk van het soort litteken, de klachten en de locatie. Tijdens het intakegesprek met uw huidtherapeut zult u bespreken welke behandeling het beste bij het litteken past. Afhankelijk hiervan en op basis van uw persoonlijke behoeften zal een behandelplan worden gemaakt.

Bij storende en/of zichtbare littekens kunt u gebruik maken van littekentherapie. Normaliter worden verse littekens niet direct behandeld, omdat het weefsel tijd nodig heeft om te herstellen. Hierdoor is het belangrijk dat de wond al 2 tot 3 weken gesloten is.

Wij behandelen de onderstaande littekens:

Het aantal behandelingen is voorgaand aan de behandeling lastig vast te stellen. Hierbij speelt de grootte van het litteken, het herstellend vermogen van de huid en uw wens een rol. Ruim genomen bestaat een volledige behandelperiode ergens tussen de 2 maanden en 2 jaar.

De resultaten van littekentherapie zijn per persoon verschillend. Dit hangt zowel af van het littekenweefsel als van uw verwachtingspatroon. De behandelingen kunnen eventuele klachten verminderen en het litteken verfraaien. Belangrijk is om reëel te blijven: een litteken zal nooit helemaal verdwijnen.

 

 

Littekentherapie wordt veilig uitgevoerd bij Medical Beauty Center door een HBO opgeleide huidtherapeuten.

Na de behandeling met littekenmassage kan de huid wat roze/rood kleuren. Dit trekt meestal binnen enkele uren weg. Verder kan de huid wat trekkerig of pijnlijk aanvoelen. Als siliconenpleisters- of gels te snel gebruikt worden, kan dit huidirritatie geven. Hierdoor moeten siliconenpleisters of- gels opgebouwd worden.

Na de behandeling met microneedling kan de huid een aantal weken roze van kleur blijven. Dit is geheel normaal en onderdeel van het herstelperiode. Omdat het litteken na de behandeling kwetsbaarder is geworden voor zonlicht, adviseren wij om een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 te gebruiken.

De kosten van de behandeling hangt af van welke behandeling voor jou geschikt is. Tijdens het intakegesprek zal de huidtherapeut een persoonlijk behandelplan opstellen en zij kan jou dan ook alles over de kosten vertellen.

Medical Beauty Center heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract. Grote kans dus dat jouw behandeling wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar!

De meeste behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed uit de aanvullende verzekering en niet vanuit de basisverzekering. Voordeel hiervan is dat deze behandelingen niet onder het eigen risico vallen.

Acne behandelingen, definitief ontharen in het gelaat en camouflage worden vergoed door de meeste zorgverzekeraars, mits je aanvullend verzekerd bent. Wanneer je het transgender traject doorloopt worden ontharingsbehandeling meestal vanuit de basisverzekering vergoed.

Bij Medical Beauty Center heb je in de meeste gevallen geen verwijsbrief nodig van je huisarts, dermatoloog of medisch specialist. Onze specialisten zijn direct toegankelijk. Ook zonder verwijsbrief kun je dus bij ons terecht.

Raadpleeg jouw polis of jouw verzekeraar als je wenst te weten of je verzekerd bent en onder welke voorwaarden.

Na de behandeling reken je deze zelf af. Je kunt bij ons pinnen of contant betalen. Hierna ontvang je direct per mail een factuur van ons die je kunt indienen bij je zorgverzekeraar. Indien je recht hebt op een vergoeding, betaalt je zorgverzekeraar dit aan jou uit.

Meest voorkomende problemen

Een overzicht van al onze speciale behandelingen

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!