Acne inversa

Acne inversaAcne,Inversa,,Hidradenitis,Suppurativa,In,The,Armpit

Durft u geen topjes te dragen met spaghettibandjes of durft u geen badkleding aan te doen omdat de grote, harde en pijnlijke ontstekingen onder uw oksels en in uw liezen dan zichtbaar zijn? Waarschijnlijk heeft u dan last van acne inversa, ook wel hydradenitis suppurativa genoemd.

Het kenmerkt zich met ontstekingen die een chronisch beloop hebben met afwisselende periodes van rust en opvlammingen. Door de grote en pijnlijke ontstekingen kunnen erg ontsierde littekens ontstaan. Het is dus belangrijk om op tijd hulp in te schakelen om vervelende en ontsierde littekens te voorkomen.

Herkent u de pijnlijke ontstekingen onder uw oksels of liezen en wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem gerust contact op.

Meest gestelde vragen :

Acne inversa, ook wel hidradenitis suppurativa genoemd, is een chronische huidaandoening waarbij de haarzakjes en talgklieren ontstoken raken. Hierdoor ontstaan er steeds weer terugkerende pijnlijke ontstekingen in de huidplooien zoals de oksels, liezen onder de billen of de onder borsten. Veelal zijn de oksels en liezen aangedaan. Het begint vaak met kleine, rode, oppervlakkige ontstekingen in de huidplooi waarbij mee-eters en puisten waarneembaar zijn. Na verloopt van tijd groeien de mee-eters en puisten uit tot één of meerdere, grote, harde en pijnlijke abcessen. In een vergevorderd stadium ontstaan grote en ontsierende littekens in de vorm van verhardingen, bulten of deuken en paarsige verkleuringen in de huid. Door het ontstaan van strengen met littekenweefsel kan er zelfs bewegingsbeperking optreden. De aandoening op zich is niet besmettelijk van persoon tot persoon. Mensen met acne inversa kunnen soms psychosociale klachten ervaren. Dit komt vaak door fysieke klachten waarbij ze veel pijn ervaren maar ook het gevoel van schaamte.

Bij acne inversa werd lang gedacht dat het alleen ging om een ontsteking van de zweetklieren. Vandaar dat ook eerst alleen de term hidradenitis suppurativa werd gebruikt. Recente gegevens en wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat het probleem ligt in talgklieren en de haarzakjes (zoals bij de gewone acné). De zweetklieren die daar toevallig in de buurt liggen, worden pas in tweede instantie aangetast. Acne inversa ontstaat doordat de uitgang van een haarzakje verstopt raakt, hierdoor kunnen dode huidcellen, talg en zweet niet meer naar buiten en hopen zich op onder de huid. Hierdoor worden ook andere haarzakjes en zweetklieren geïrriteerd en ontstaan er soms gangen en fistels onder de huid gevuld met pus. Verschillende ontstekingen bij elkaar kunnen er vervolgens voor zorgen dat een groot gebied van de huid ontstoken raakt.

Waarom de één wel acne inversa krijgt en de ander niet, is niet duidelijk. Vele factoren zouden invloed hebben op het ontstaan en verergeren van de huidafwijkingen zoals hormonale factoren, erfelijke aanleg, roken, overgewicht, transpireren en stress. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ontstaat deze aandoening niet door het scheren, maar kan scheren de aanwezige klachten wel verergeren. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat acne inversa tijdens of na de puberteit en kan tot op volwassen leeftijd aanhouden.

Acne inversa is een chronische aandoening die niet genezen kan worden. Daarom zal de behandeling gericht zijn op het verminderen, adviseren en voorkomen van terugkerende ontstekingen. De behandeling van acne inversa is niet voor iedereen hetzelfde en hangt af van verschillende factoren. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen we samen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen.

Een belangrijk aandachtspunt in het verminderen van de klachten is, indien van toepassing, stoppen met roken en afvallen. Vermijd verder strak zittende kleding en draag zoveel mogelijk katoen. Volg de algemene hygiëne adviezen op en houdt de plooien schoon.

Wij bieden de volgende behandelingen voor acne inversa (hydradenitis suppurativa):
Milde peelings
Dieptereiniging
Medium peelings
VPL laser
Medisch led licht therapie

Door gebruik te maken van de VPL ontharingslaser kan het haarzakje vernietigd worden waardoor de kans op ontstekingen kleiner wordt. Milde en medium peelings in combinatie met een dieptereiniging zorgen ervoor dat terugkerende ontstekingen en mee-eters behandeld worden. Medisch led licht therapie kan ingezet worden als er sprake is van bijkomende hyperpigmentatie door een verstoorde wondgenezing.

Meest voorkomende problemen

Overzicht acné (gelijkende) huidproblemen

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!