Haarnestcyste

Heeft u last van een ontsteking in de bilnaad die zorgt voor pijn tijdens het zitten of bukken? Al vaker een chirurgische ingreep gehad, maar met helaas tijdelijk effect? Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) kan voor veel pijn en ongemak zorgen en daarbij een gevoel van schaamte en onzekerheid met zich meebrengen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem gerust contact op.

Veel gestelde vragen :

Een haarnestcyste, ook wel “sinus pilonidalis” of “perianale fistel” genoemd, is een veelvoorkomende aandoening waarbij een ontsteking in de huid van de bilnaad ontstaat. Hierbij ontstaat vaak een kleine holte (cyste) onder de huid met een open verbinding naar buiten. Zo’n open verbinding heet een fistel. Deze verbinding ziet eruit als een klein gaatje of een kleine intrekking in de huid. In de haarnestcyste zitten meestal haren. De ontsteking begint bijna altijd met een verstopt haarzakje. Dat verstopte haarzakje kan onderhuids openbarsten. Daardoor ontstaat een holte gevuld met pus (abces). Die holte raakt soms opnieuw ontstoken. De cyste kan ook pijn doen en er kan vocht uitkomen. Een haarnestcyste wordt vaak gezien bij jonge mannen onder de 40 jaar. Haarnestcyten komen bijna niet voor bij mensen ouder dan 40 jaar.

Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt. Hij ontstaat daarom vaak in sterk behaarde gebieden. Waarschijnlijk begint de aandoening met het ingroeien van een haar. Vervolgens ontstaat een holte (cyste) vol met haartjes omdat ze nergens heen kunnen. Daarin kan dan gemakkelijk een ontsteking ontstaan, waardoor een abces (puist) kan optreden. Wanneer het ontstekingsmateriaal zich ophoopt zullen de wanden van het haarzakje uiteindelijk scheuren en ontstaat er een cyste. Nadat de ontsteking weg is, kan er een opening in de huid achterblijven (fistel).

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan en de verergering van klachten zijn een diepe bilnaad, roken, een zittend beroep en de veranderende hormoonhuishouding tijdens de puberteit die zorgt voor een dikkere en stuggere haarstructuur.

Zelden ontstaat een haarnestcyste door een afgebroken haar, die abnormaal in de huid groeit. Als u een haarnestcyste krijgt, komt dat niet doordat u zich te weinig wast. Vroeger dacht men dat een haarnestcyste aangeboren was. Nu weten we dat dat niet zo is: de meeste haarnestcystes ontstaan pas later in het leven.

Vaak is het noodzakelijk de cyste of fistel chirurgisch te laten verwijderen, met helaas een tijdelijk effect. Zolang er in het gebied veel en dikke haren aanwezig zijn, blijft het risico op recidief groot. Gelukkig zijn er mogelijkheden om de haren in het gebied succesvol definitief te laten verwijderen. Meestal komt u bij ons op verwijzing van de huisarts of chirurg op het moment dat de wond gesloten is. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek onderzoeken we de huid en haren en stellen we samen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen.

Wij bieden de volgende behandelingen voor een haarnestcyste:
VPL laser definitief ontharen

Meest voorkomende problemen

Overzicht ongewenste haargroei

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!