Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatiePost inflammatoire hyperpigmentatie

Ontstaan bij u rode tot bruine vlekjes op de huid nadat wondjes of puistjes zijn genezen? Dan heeft u waarschijnlijk last van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).
PIH wordt beschouwd als een onschuldige pigmentstoornis. Helaas wordt het vaak als cosmetisch storend ervaren en kan psychosociale gevolgen hebben. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees dan verder en neem gerust contact op.

 

Meest gestelde vragen :

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een toename van pigment in de huid na een huidbeschadiging of ontstekingsproces zoals acne. De letterlijke vertaling van PIH is een donkere verkleuring (hyperpigmentatie) na een ontsteking (post-inflammatoir). Het ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een ontsteking of huidbeschadiging. Meestal nemen post-inflammatoire hyperpigmentaties de vorm, grootte en het aantal aan van de huidbeschadigingen. Zo kan het als één plek voorkomen na bijvoorbeeld een schaafwond, maar ook als meerdere plekken na bijvoorbeeld insectenbeten, waterpokken of acne. Nadat de ontsteking of huidbeschadiging is verdwenen kan de verkleuring langzaam wegtrekken, maar dit is niet altijd het geval. Onder invloed van Uv-stralen of een nieuwe ontsteking kan het pigment weer donkerder worden. Daarom is het belangrijk om iedere dag een zonbescherming met minimaal SPF 30 te smeren, ook in de winter.

Na beschadiging van de huid zal deze, om het herstel te bevorderen, de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het gebied tijdelijk stimuleren. Er ontstaat hierdoor een rood vlekje (post-inflammatoire erytheem). Soms wordt tijdens het genezingsproces ook de pigmentcellen gestimuleerd om melanine (pigment) aan te maken. Pigmentcellen geven dan plaatselijk meer pigment af aan de omringende huidcellen waardoor vlekjes ontstaan. Gespecialiseerde cellen van het afweersysteem (macrofagen), proberen dat pigment op te ruimen, maar dat lukt niet helemaal. Pas na maanden tot jaren wordt het pigment afgevoerd. We zien PIH vaker ontstaan bij donkerder huidtypes (zoals de Aziatische of Zuid Europese huid) waar de pigmentcellen vaak al actiever zijn dan bij lichte huidtypes. Blootstelling aan zonlicht en het aanhouden van de ontsteking zal de verkleuring verergeren.

Wanneer de oorzaak van de vlekjes een terugkerend probleem, zal een deel van de oplossing altijd liggen in het terugdringen of wegnemen van het onderliggende probleem. Tijdens een vrijblijvend intakegesprek onderzoeken we de huid en stellen we samen een persoonlijk behandelplan op waarin rekening wordt gehouden met uw wensen. Een behandelplan bestaat uit behandelingen bij ons in de kliniek, gecombineerd met producten voor thuisgebruik.

Wij bieden de volgende behandelingen aan voor post-inflammatoire hyperpigmentatie:
Peelings
Dieptereiniging
Medisch led licht therapie
Camouflagetherapie 
VPL laser

 

 

Meest voorkomende problemen

Overzicht acné (gelijkende) huidproblemen

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden!

Bekijk al onze behandelingen
Wij beantwoorden uw vragen graag en geheel vrijblijvend.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen en mooi en gezond houden! Medical Beauty Center is zowel huid- therapeutisch als cosmetisch centrum.


Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en ontwikkelingen, meldt u dan hier aan voor onze digitale nieuwsbrief.

Contact opnemen of een afspraak maken.

Bij Medical Beauty Center beschikken we over een veelzijdig aanbod van behandelingen en merken die uw huid in optimale conditie brengen!